Контакти

Відкатні ворота своїми руками

Відкатні (розсувні, зсувні, від'їзні) ворота своїми руками. Відкатні ворота поступаються за розповсюдженістю орним, але зараз розсувні ворота на вершині своєї популярності. Виникає цілком логічне питання чому ж тоді розпашних воріт більше? Дуже просто, через їх неймовірно просту конструкцію, для їх виготовлення потрібно тільки по дві петлі на кожну стулку. Для відкатних воріт необхідні ще комплектуючі для воріт так звана фурнітура для воріт - це додаткові витрати, плюс в недалекому минулому дістати її було досить проблематично. Ще недавно ціна комплекту фурнітури наближалася до вартості вживаних Жигулів і тому була не по кишені більшості жителів України. У минулому відкатні ворота могли дозволити собі лише дуже багаті люди, а встановити на них електропривод – це взагалі щось із фантастики. Можна, звичайно, робити відкатні ворота за популярною в Росії схемою Якселя, але в наших умовах це не є актуальним. Часи, на щастя, змінюються і фурнітура для воріт стає все більш доступною за ціною і все більше людей вирішуються виготовити відкатні ворота своїми руками і тим самим економлять значні кошти. Дотримуючись рекомендацій з нашого сайту, можна виготовити відкатні ворота самостійно не гірше ніж це роблять ворота фірми. Ворота відкотів мають одну особливість в порівнянні з розстібними це - необхідність місця для відкату.

Откатные ворота своими руками

Чому ж люди з прогресивним мисленням віддають перевагу відкатним воротам? Переваг у відкатних (зсувних) воріт більше, ніж недоліків. По-перше, консольні відкатні ворота не мають напрямних ні внизу, ні вгорі отвору – це дозволяє проїжджати автотранспорту будь-якої висоти. Ворота відкотів рухаються завдяки жорсткій напрямній, привареній до рами розсувних воріт. Напрямна (рейка) рухається по роликових візках (каретках), жорстко закріплених на бетонному фундаменті для воріт. Для роликів відкатних воріт застосовуються лише закриті підшипники кочення. Роликові візки "ходять" усередині направляючої для відкатних воріт – це захищає їх від дощу, снігу та бруду, що значно подовжує термін експлуатації воріт.

Откатные ворота своими руками

На кожній роликовій каретці знаходиться по 8 роликів, ролик складається з підшипника з напресованою металевою або полімерною обоймою. При нормальній експлуатації система розрахована на 50000 циклів відкриття/закриття, а це 10-15 років. Механізм для воріт не потрібно змащувати т.к. пісок і бруд, що прилип до мастила, тільки заважатимуть руху відкатних воріт. Які позиції входять у набір для воріт (комплект для монтажу воріт) дивіться в розділі фурнітура для воріт.

Зашити полотно воріт Ви можете будь-яким матеріалом - профнастилом, куванням, деревом, полікарбонатом, металевим листом, алюмінієвим сайдингом, металевою фільонкою.

Откатные ворота своими руками простые

Відкатні (зсувні) ворота це дуже практичні, надійні, зручні та довговічні ворота. На них легко встановити автоматику, зсувні ворота практично не вимагають будь-якого догляду та обслуговування. Недоліком відсувних воріт є необхідність наявності достатнього місця для відкочування воріт - з цієї причини дуже часто неможливо здійснити монтаж відсувних воріт через брак місця для відкату. Деколи навіть доводиться встановлювати відкатні ворота із зовнішнього боку - на вулиці, у цьому випадку проблематично встановити електропривод.

Відкатні ворота бувають як з автоматикою, так і в "ручному відкаті" - все залежить від фінансів і завдань людини, що використовує ворота (щоденне використання, ворота для дачі, резервні (пожежні, технічні, задні та ін.) ворота. Електропривід не є обов'язковим елементом відкатних воріт. воріт, це скоріше елемент комфорту.Куди приємніше натиснути кнопку, ніж виходити з машини в дощ.Більш того, привід для воріт заощаджує масу часу для людей по кілька разів на день виїжджають з двору.

Даною статтею ми робимо спробу розповісти широкому загалу як зробити відкатні ворота своїми руками. Пристрій воріт не так складно, як здається. Навпаки, конструкція їх досить проста, досить поглянути на схему або креслення воріт відкатних. Якщо Ви наважилися виготовити відкатні ворота своїми руками, відсановимся на процесі виготовлення докладніше. Що являє собою конструкція воріт? У цій статті викладаються основні секрети виготовлення саморобних воріт - схеми, креслення та ескізи воріт.

ДДля початку треба встановити опорні стовпи для зсувних (відкатних) воріт. Стовп може представляти собою - сталеву трубу, швелер, дубовий брус, бетонний або цегляний стовп. Основна рекомендація – бетонувати стовп необхідно на глибину не менше одного метра (на глибину промерзання ґрунту), потім необхідно викопати яму глибиною не менше 1м, далі встановлюємо стовпи за рівнем та заливаємо розчином. Час, необхідний для застигання бетону та досягнення необхідної міцності складає близько тижня. У цегляних стовпах дуже бажано передбачити заставні по три на кожному стовпі, розташовувати на відстані 100 мм від краю отвору. Оптимальний розмір заставної на наш погляд 50х50 мм. Заставна має бути урівень з цеглою.

Після цього необхідно залити фундамент для воріт зсуву. Для фундаменту під ворота відкатні можна взяти швелер шириною 16-20см, а також арматуру перетином 10-14мм. Арматуру ріжемо на шматки по 1000 мм і приварюємо їх до полиць швелера - отримуємо так звану банкетку. Далі риємо яму довжиною 50% від ширини отвору воріт, шириною 400 мм і глибиною 1-1,5 м, встановлюємо швелер полицями вниз і заливаємо яму бетоном - фундамент для воріт готовий. Наприклад, якщо чистий отвір між стовпами 4м, фундамент для відкатних воріт має бути L/2=2м. Швелер владнаємо строго за рівнем в рівень "чистої підлоги" (тобто верх швелера в одному рівні) з дорогою, асфальтом, плиткою і т.п.). Якщо все зроблено правильно, то в результаті маємо рівний металевий майданчик, до якого ми пізніше приварюватимемо ороликові каретки (ролики для воріт). На малюнку вище схема виготовлення фундаменту та прокладання електропроводки для відкатних воріт.

Фундамент для зсувних воріт також має вистояти не менше тижня, а за СНІП - 28 днів. А тепер розглянемо нюанси виготовлення несучої рами відкатних воріт.

Спочатку потрібно заготовити матеріал для роботи. Для цієї мети беремо болгарку з зачисним кругом і прибираємо окалину та іржу з металевих труб. При роботі з болгаркою необхідно дотримуватися запобіжних заходів - користуватися захисними окулярами.

Після цього металеві труби треба знежирити розчинником та погрунтувати. Можна скористатися пензлем або фарбопультом. Коли це зроблено перейдемо до наступного етапу – зварювання несучої рами відкатних воріт. Для виготовлення рами воріт оптимально використовувати профільовану трубу перетином 60*30мм, але можна також 60*40мм або 50*50мм. Тут немає жорстких правил - кожен використовує те, що є, простіше купити або більше подобається. З цих труб і зварюємо зовнішній каркас зсувних воріт. На рис. ці труби зображені зеленим кольором. Для воріт із шириною проїзду до 4 м можна використовувати спеціалізований т-профіль.

Чертеж откатных ворот

Після цього потрібно приварити всередині внутрішній каркас (решетку), який забезпечує жорсткість конструкції і Після цього потрібно приварити всередині внутрішній каркас (решетування), який забезпечує жорсткість конструкції і служить для кріплення профнастилу, дощок, металу, сайдинга і т.п.). Внутрішній каркас виготовляють із труби 20*20мм, 20*40мм, у трубу 20*40 легше потрапляти заклепкою або шурупом.

Каркас откатных ворот

Відстань "а" дорівнює ширині листа профнастилу, що використовується, стики листів повинні проходити по вертикальній трубі обрешітки. Відстань "b" дорівнює відстані, що залишиться після зашивки цільними листами. Останній лист зазвичай завжди підрізається по ширині - найкраще це робити болгаркою.

Якщо Ви плануєте зашивати зсувні ворота з одного боку і до того ж "товстим" матеріалом - дошками товщиною більше 20мм або профнастилом з глибокою хвилею - то внутрішню трубу зрушуємо на край, якщо з двох сторін - ставимо посередині.

Труби приварюємо прихватками по 2см через кожні 20-30см. Після того, як рама готова знизу до рами приварюємо напрямну з комплекту фурнітури. Всі труби , а також направляючу мусить приварювати в "шаховому порядку", інакше раму воріт від зварювання "поведе" і вона нагадуватиме лопать пропелера.

Після зварювання необхідно зачистити з допомогою болгарки зварювальні шви і знову прогрунтувати ділянки, на яких пошкодився шар грунту. Після висихання ґрунту необхідно нанести фарбу. Можна використовувати алкідну емаль. Також можна використовувати фарбу фірми Hammerite (Хамрайт) або Сніжка - це не дуже дешево, але їх можна наносити без попереднього ґрунтування та стійкість до вуличних умов у цих фарб краще ніж у більшості алкідних емалей. Рекомендуємо наносити не менше двох шарів із проміжним висиханням.

Після висихання рами воріт відкатних можемо перейти до зашивки полотна воріт. Як правило, матеріал зашивки кріпиться до внутрішнього каркаса за допомогою заклепок або саморізів. Самонарізи треба брати зі свердлом - у цьому випадку трудомісткість процесу мінімальна - за допомогою дриля та біти-насадки зашити полотно воріт можна досить швидко.

Коли фундамент для воріт викотився, приступаємо до процесу монтажу воріт. Спершу на фундаменті для відкатних воріт (на швелери) виставляємо ролики для відкатних воріт, розводимо їх максимально, але не забуваємо, що кінцевий ролик має розмір порядку 150 мм, тому каретку ближню до прорізу відсуваємо від прорізу з урахуванням цієї відстані, далеку від прорізу. щоб вона не вибивала заглушку при закритті воріт.

Після цього накочуємо на каретки раму відкатних воріт, виставляємо відкатні ворота за рівнем і прихоплюємо роликові візки до швелера зварюванням, якщо все подобається то обварюємо платформи візків, якщо не подобається виставляємо заново, домагаємося бажаного результату (положення воріт у рівні, відсутності перекосів після цього обварюємо. Потім приварюємо верхні підтримуючі ролики, вставляємо кінцевий ролик, приварюємо верхній і нижній уловлювачі. Накатний ролик обов'язково повинен накочуватися на нижній уловлювач та розвантажувати ворота. На малюнку дивіться схему монтажу або схему встановлення воріт.

Откатные ворота своими руками

Якщо опорні стовпи зсувних воріт виготовлені з металевої труби або швелера, то уловлювачі та верхні ролики можна варити прямо до стовпа. Якщо використовуються цегляні, бетонні або кам'яні стовпи – потрібно кріпити до профільної труби (як правило 60*30, яка кріпиться до стовпа на закладні, а у разі їх відсутності на дюбелі, анкера тощо).

Откатные ворота своими руками

Розглянемо ще один монтажний ньюанс - багато людей, які вирішили виготовити розсувні ворота своїми руками, бажають встановлювати роликові візки на спеціальні платформи зі шпильками або приварюють до швелера болти чи шпильки, а потім вже прикручують до них каретки. Але чи варто шкурка вичинки? Так зазвичай роблять новачки вперше монтують саморобні відсувні ворота. Вони вважають, що у цьому випадку роликові візки можна регулювати, знімати у разі поломки чи переїзду тощо. Насправді ж Ви зіткнетеся з досить великим обсягом робіт (свердління швелера, нарізування різьблення, дуже точна установка швелера і т.п.). Крім того через найменшу помилку (відхилення на кілька міліметрів) витратите даремно цілі дні метушні над шпильками! І будете змушені зрештою зрізати шпильки і приварити ролики безпосередньо до фундаменту (швелера) для воріт. Оптимальний спосіб це приварити каретки таким чином, щоб можна було у разі форс-мажору зрізати каретки, для цього просто не варто обварювати платформу каретки у важкодоступних місцях. Якщо Ви все ж таки прихильник роликів на шпильках можна використовувати компромісний варіант - готові платформи зі шпильками під ролики для відкатних воріт.

Откатные ворота своими руками

Опорная каретка для откатных ворот

Платформи приварюються до фундаменту для воріт за допомогою зварювання, а самі ролики для воріт кріпляться до майданчика за допомогою гайок. Цей варіант дещо дорожчий, але позбавить Вас від непотрібних рухів тіла і витрат часу. Відкрию Вам секрет - всі комірні фірми, що монтують ворота, кріплять ролики для воріт прямо на швелер - фундамент під відкатні ворота за допомогою зварювання. Цей варіант дешевше, адже ми тут прагнемо економити гроші, виготовляючи відкатні ворота своїми руками.

Саморобні відкатні ворота обійдуться Вам в рази дешевше, ніж замовлення спеціалізованої ворітної фірми. Однак для їх виготовлення Вам знадобляться комплектуючі для воріт. Вартість комплектуючих для відкатних воріт сьогодні не висока і доступна для будь-якого відкатних воріт, що зважився на самостійне виготовлення. З технічними даними та основними виробниками фурнітури. Ви можете ознайомитись у розділах вибираємо фурнітуру та фурнітура для відкатних воріт.

Впевнений, цей матеріал допоможе Вам самостійно виготовити ворота відкатні легко, швидко і дешево! Збери сам відкатні ворота - заощадь свої гроші!

01 листопада 2020
© 2020 - 2024 GATEMARKET - Гіпермаркет комплектуючих для воріт Поскаржитися на зміст
Створення сайту онлайн
Сайт створений на платформі UA MarketUA Market